Cand vor intra pe piata noile case de marcat?

Incepand cu luna ianuarie 2018, noile aparate de marcat electronice fiscale ar putea intra pe piata.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, Comisia de avizare descrisa in Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, autorizează distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanța de urgență. (conf. art. IV din OG 20/2017)

Printre specificatiile tehnice ale noilor aparate de marcat electronice fiscale gasim urmatoarele:

  • Fiecare aparat de marcat va trebui să conțină un modul fiscal propriu, prin intermediul căruia controlează operațiunile specifice activității fiscalizate, precum și un modul de comunicație, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare și supraveghere al ANAF.
  • Prin implementarea Registrului național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale, se crează premisele debirocratizării procedurilor efectuate în legătură cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparații, etc.) înregistrarea acestora urmând să se realizeze electronic.
! In acest moment nu exista pe piata aparate de marcat electronice fiscale conforme noii legislatii. Cei care disemineaza pe piata informatii false se fac vinovati de publicitate inselatoare.

 

Cum este definită publicitatea înșelatoare?
Publicitatea care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care iau contact cu aceasta şi care, din cauza caracterului înşelător, poate afecta comportamentul economic al acestora sau care, din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia un concurent.

Potrivit art. 4 din Legea 158/2008 publicitatea înșelătoare este interzisă.

Care este sancțiunea? 

Nerespectarea prevederilor privind publicitatea inselatoarea si cea comparativa contituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 30.000 lei.

Text luat de pe site-ul Patronatului Caselor de Marcat

18 / 39